Korjan sinkin puutoksen, ja elämäni parani 100 %

Noin kolmisen vuotta sitten mulla oli sellainen ongelma elämässä, että aika yhtäkkiä silleen havahduin siihen, että mulla ei ollut oikein energiaa ja intoa tehdä oikein mitään enään koulun jälkeen. Oli sellanen vetämätön ja haluton olo, ei oikein huvittanut tehdä mitään muuta kuin löhöillä ja pelata pleikkaria. Tietty mä nyt kävin treenaamassa ja pelaamassa lätkää kun se oli niin iso osa mun elämää, mutta sekin oli enemmän sellanen tavan puolesta tehty juttu, ei sen takia että olisi halunnut niin tehdä.

Onneksi lääkärillä käynnin jälkeen selvisi syy, sillä se oli sellainen jota en olisi itse varmaan ikinä nähnyt. Kärsin nimittäin selvästi sinkin puutokseta, ja lääkäri epäili että tämä puutos olisi aiheuttanut nämä pahenevat henkiset ongelmani. Niinpä hän kehoitti minua hankkimaan sinkkiä omaavia lisäravinteita, ja syömään niitä kuukauden ajan. Jos kehitystä ei tulisi, pyysi hän minua tulemaan takaisin. Hän oli kuitenkin aika varma, että juuri sinkki oli se tekijä, joka selitti uudet ongelmani.

Ja oikeassa hän oli, sillä en ikinä sitten varannut tuota uutta aikaa. Kun otin sinkkiä säännöllisesti päivittäin 25 mg edestä, parani oloni melko nopeasti, ja tuolloin 4 viikon jälkeen olin kuin uusi mies. Todella ihmeellistä, sillä ei minulle ainakaan koskaan varoiteltu, että sinkin puutosta voisi edes oikein esiintyä. Aina vaan puhuttiin vitamiineista, ei oikein mistään muusta.

Tämän jälkeen olen tutustunut enemmänkin sinkkiin, ja siihen miten se meihin oikein vaikuttaa. Ehkä paras yhteenveto ja artikkelin sinkin eduista löytyy lisaravinnetiedon -sivuilta, jonne on listattu 6 syytä jonka takia pitäisi ottaa sinkkiä, jos ei sitä muuten tarpeeksi tahdo saada. Noi oli ihan yllättäviä moni mulle, ja selittää kyllä miksi se sinkin puutos oli niin paha juttu mulle, kun on mies.

Miehillä nimittäin sinkki osallistuu paljon testosteronin tuotantoon. Ja jos ei oo tarpeeksi testosteronia, koska se tuotanto ei toimi, niin miehet voi keskimäärin huonommin. Se on tosi tärkeä hormoni erityisesti miehille, mutta kyllä naisetkin sitä jonkin verran tarttee. Mulla oli selvästi liian vähän testoa kehosa, ja se laski erityisesti mielialaa. Se on jännä, että vaikka toi testosterini yhdistetään yleensä lihaksiin ja kaikkeen fyysiseen, se vaikuttaa melkein ainakin yhtä paljon tonne henkiselle puolelle. Ton mielikuvan takia ei kuitenkaan aina tajuta, että se huono olo voisi johtua testosteronin puutoksesta, eikä vaikka jostakin masennuksesta. Ja sinkki muuten auttaa myös masennukseen, joka on aika uutta tietoa.

Täytyy olla tosi kiitollinen että osui ton tohtorin paikkeille. Veikkaan nimittäin että todellakaan kaikki lääkärit ei osaisi myöskään ajatella sinkkiä, kun joku potilas tulee valittaa samanlaisia oireita kuin minä tulin. Verikokeella tota puutosta saa kuitenkin jonkin verran mitattua, joskin tuo lääkäri kyllä varoitteli, että se ei ole sinkin kohdalla mikään satavarma mittaustapa. Sinkkiä voi teoriassa nimittäin olla veressä, vaikka sitä kehossa ei olisi tarpeeksi. Sen takia jotkut puhuukin sinkin makutestistä, josta on juttua myös tuolla linkkaamassani artikkelissa.

sinkki osteri
Osterissa on ihan sikana sinkkiä, mutta harvempi noita nyt Suomessa syö

Kehoittaisinkin kaikkia miehiä erityisesti miettimään hetken, saatteko te tarpeeksi sinkkiä. Erityisesti jos on voimaton olo, tai muuten alakuloinen fiilis. Monet saa sinkkiä ihan hyvin, mutta itellä sitä ei jostain syystä tullut ruoasta tarpeeksi, vaan sitä piti alkaa lisäravinteena ottamaan. Ja oon sitä sitten tuosta lääkärillä käynnistä asti popsinut, ja ei oo tullut oireita takaisin.

* Koputtaa puuta *

Tästä ei kannata kitsastella, sillä vaikutus elämänlaatuun oli tosi iso, enkä tiedä missä olisin jos en olisi saanut tätä diagnosia niinkin nopeasti. Suuri kiitos siis osaavalle lääkärilleni!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *